lördag 15 mars 2014

MS och förlamning

När jag vaknade i morse låg jag i vanlig ordning på mage och hade jag vänsterarmen instoppad under kudden med armbågen nedvikt under kroppen. Vad som dock inte var som vanligt var det faktum att när jag skulle flytta på mig upptäckte jag att armen var förlamad från axeln och ner. För ett ögonblick trodde jag att armen bara hade "somnat" som ibland kan hända, men istället hängde den där som en våt trasa.

Jag har aldrig varit med om något liknande och det tog en stund innan jag kunde röra på armen och handen igen. Nu en timma senare sticker det fortfarande i armen och den känns tung och klumpig. Förhoppningsvis kommer det gå över och inte sprida sig till stickningar och domningar i hela kroppen så som det gjort vid två tidigare tillfällen, med andra ord de två gånger jag åkt på sex månaders skov.

fredag 14 mars 2014

Mycket intressant test

Just nu är min kollegas lärarstudent hos oss i några veckor och idag berättade han om kub-testet efter att vi haft ett långt samtal om hur vi människor är mer lika än vi vill tro, hur vissa tester för att visa att vi är på ett eller annat sätt fungerar, och varför man inte ska tro på allt man hör. Efter allt detta nämnde han då alltså kub-testet och nyfiken som jag är så googlade jag så klart detta så snart jag kom hem från jobbet.

Detta psykologiska test går till så att man får en rad anvisningar som man sedan ska föreställa sig i så ingående detalj som möjligt. Först ska man föreställa sig en ögon med sand och en horisont, sedan ska man tänka sig att någonstans i denna öken finns det en kub. När kuben är på plats lägger man till en stege, sedan en häst och sist av allt en storm någonstans i öknen. Allt detta ska föreställas med så många detaljer som möjligt.

Jag föreställde mig en vidsträckt och helt platt öken med en avlägsen horisont. Kuben was tredimensionell och gjord i något halvtransparent material som glas eller hårdplast, i en violett färg som skiftade mer mot blått. Stegen var av den halvlånga varianten utan alltför många pinnar och gjord i grå metall med röda plastdetaljer. Stegen stod lutad mot kuben trots att kuben egentligen var för liten för att klara detta, men det gick ändå.

Hästen var brun och stod mycket nära mig, nästan så att den helt skymde min sikt av resten av scenen jag hade byggt upp framför mig. Till viss del såg den ut som en riktig häst men den hade alltför runda former och ett inte helt verklighetstroget utseende, vilket fick den att se ut som en tecknad häst trits att den i övrigt verkade mycket verklig. Sist såg jag stormen som aldrig kom närmare, långt bort på horisonten.

Kuben representerar mig själv; den är liten i storleken vilket betyder att jag inte har ett stort ego. Kuben är endast halv genomskinlig trots materialet den är gjord av (glas eller hårdplast), vilket betyder att jag är en privat person som inte gärna talar om mig själv. Eftersom den är gjord i ett hårt material betyder det att jag är en stak individ, att den ligger på marken innebär att jag är jordnära.

Kubens tredimensionella utseende tyder på en djup personlighet och eftersom den även befinner sig i centrum av öknen, belägen rakt framför mig, innebär det att jag gillar uppmärksamhet och beröm. Kubens färg representerar min personlighet; att den är blå tyder på kunskap, lojalitet och lugn, medan de violetta/lila skiftningarna står för lyx, rikedom och förfining.

Stegen representerar mina vänner och desto närmare stegen är kuben, desto närmare är jag mina vänner, vilket betyder att jag måste vara väldigt nära eftersom stegen lutar sig mot kuben. Lutningen betyder även att mina vänner litar på mig, eller förväntar sig att jag agerar enligt deras önskningar. Stegens färh representerar mina vänners personlighet, vilket i detta fall betyder att de visar auktoritet och finess, med inslag av dominans, makt och kärlek.

Hästen representerar min perfekt partner; i detta fall en man som tycker om att vara hemma och som sällan reser eller ger sig ut på äventyr. Tydligen är jag även ute efter en man som ser ut som något från en tecknad serie eftersom hästens utseende representerar de fysiska ideal jag önskar hos en partner. Sist men inte minst, den avlägsna stomen betyder att jag är lugn och positiv och inte tycker om att vara arg.

På det stora hela tycker jag nog att dessa mentala bilder representerar mig rätt så väl; allt från hur jag är som person till hur jag tar hand on mina vänskapsrelationer. I vissa av dessa tester ska man även föreställa sig en rabatt med blommor där antalet blommor representerar barnen i mitt liv; i detta fall ett gäng vilt växande röda blommor som jag hoppas är ungarna på jobbet och inte min egen stormiga barnaskara.