tisdag 29 juni 2010

Extra semester

Det börjar kännas nu att det snart är dags för semester. Om inte annat så är jag så vansinnigt trött trots nya vakenhetspiller, mycket på grund av värmen skulle jag tro. Det är i alla fall en slags normal slöhet och inte riktigt den där läskiga utmattningen som fatigue innebär. Tanken var att jag skulle jobba denna och nästa vecka innan min semester börjar, men efter lite funderande bestämde jag mig för att börja redan nästa vecka.

Så nu blir det fem veckors semester istället för fyra som det var tänkt. Ja, om ledighetsansökan går igenom vill säga men det har ju aldrig varit något problem tidigare. Det ska bli riktigt härligt att göra så lite som möjligt, bara njuta av det underbara vädret, jobba på solbrännan, åka till Göteborg och gå på Liseberg med tjejerna, bada, äta god mat, läsa böcker, sova länge på morgnarna och helt enkelt bara vara hela långa sommaren.

fredag 25 juni 2010

Midsommarfirande à la Suède

Har ni någonsin försökt förklara konceptet svensk midsommar för någon som aldrig varit i Sverige eller som inte ens bor i Europa och kan ha ett hum om våra traditioner? Om svaret är nej då kan jag meddela er att det är fullkomligt omöjligt. För det första, hur förklarar man (utan att låta helt pervers) vad midsommarstången symboliserar? Eller varför vi dansar runt en jättelik fallossymbol och sjunger om grodyngel och spelmän?

Sedan är det ju allt ätande och drickande som pågår också, men det är ju lite lättare att förklara. Säg den amerikan som inte föräter sig varje jul. Där har vi en annan sak, ätandet. Varför äter vi så himla mycket? Varje jul, påsk och midsommar är det som att vi aldrig sett mat förut, då dukar vi upp långbord och bufféer och köper mat för dubbelt så många än vad som egentligen behövs, bara för att sedan klaga på att vi är mätta.

Efteråt säger alltid någon att nästa år behöver vi inte köpa lika mycket, men vad gör vi? Jo, vi köper lika mycket nästa år, och nästa år igen, och året efter det. Men det var ju inte ätandet jag tänkte skriva om, även om det självklart hör midsommarfirandet till, precis som det kopiösa intaget av alkohol bland vissa *host*ungdomar*host* Inte för att jag ska säga för det har köpts lite gott att dricka till ikväll, men jag är ju ändå vuxen.

Men det var ju då traditioner jag började skriva om, och hur man förklarar dem för någon utomstående, så som mina amerikanska eller australienska bekanta som hör ordet BBQ (grillning) och sedan blir helt tomma i blicken när jag förklarar att det är midsommarfirande. Så jag gav upp att förklara om älvorna och sju sorters blommor och jättesnoppen som vi kör ner i marken för att göra den fruktsam, och säger bara grillning.

torsdag 24 juni 2010

Finns det hjärterum

Ja, det brukas ju säga att finns det hjärterum så finns det stjärterum, men det talesättet kommer testas till bristningsgränsen imorgon kväll när min kära mammas hem invaderas av ett gäng sugna på grillad mat, gott att dricka och roligt sällskap. Vi blir elva stycken har vi nu kommit fram till och även om vi glömmer att alla ska få plats runt bordet så är det även en fråga om sittplatser för så många stolar har mamma bara inte.

Vi får helt enkelt vara kreativa verkar det som, möjligen att några får sitta på kanten av altanen eller kanske på dynor ute på gräsmattan. På något sätt ska vi väl få det att fungera och alla kommer få något smaskigt på tallriken (jag har hört rykten om T-bensstek, kycklingvingar, potatissallad och apelsinmuffins!) och något att släcka törsten med. Nu undrar jag bara vem som ska stå för musiken...

måndag 21 juni 2010

Man skrattar lite

Ibland tror jag att hela världen håller på att förvandlas till en tecknad film, möjligen genom någon slags enorm världsomfattande komplott - eller så händer det bara av sig självt vilket nästan vore ännu värre. Ja, för hur förklarar ni annars att vi har Mumintrollet Reinfeldt som statsminister och nu även prins Boxer-Robert i kungahuset? Härnäst lär vi väl få se Pippi, Långa Farbrorn eller kanske Alfons Åberg uttala sig i TV om växthuseffekten.

lördag 19 juni 2010

Idag blir det kalas

Vet ni vad jag inte gör idag? Idag tittar jag inte på bröllopet. Folk är helt galna medan jag undrar "vem fan bryr sig?" Det är ju inte som att bröllop är särskilt spännande, i alla fall inte om man inte ska vara med på bröllopsfesten efteråt, och rent ärligt talat så finner jag lite nöje i att titta på två främlingar som gifter sig medan en präst mal på och på och på om saker jag finner totalt ointressanta. Min katts födelsedag idag är mer spännande.

onsdag 9 juni 2010

Dundermedicin

Jag har ju en ny vakenhetsreglerande medicin, den här gången ett licenspreparat som från början är avsett som influensamedicin, vilket så klart fick mig att tänka "vad bra, inga mer förkylningar". FEL! Jag vaknade snorförkyld tidigt imorse, har skitont i halsen, huvudet känns som att det är fullt av bomull och på väg att explodera, och jag är så där äckligt feberhet. Jag hatar att vara förkyld. Som tur är så hostar jag inte, inte mycket.

tisdag 8 juni 2010

Vad är det jag ser?

Trycker näsan mot rutan och undrar om det är sant. Det är grått och kallt utanför fönstret och det smattrar mot fönsterblecket. Det regnar och det är inte ett fint sommarregn utan ett riktigt busväder med stora hemska vattenpölar som bildats nere på gården. Det är en sådan dag då man bara vill vira in sig i en varm filt, dricka något varmt och undvika att titta för mycket på världen utanför fönstret. Det hinns det med imorgon.