onsdag 20 mars 2013

Rätt inställning gör susen...

Vilsens bloggsida hittade jag en text som jag kände att jag måste dela med mig av. Orginaltexten ska ha postats på Facebook av en MS-patient och är menad att ge en liten tankeställare till de som inte har denna sjukdom genom att låta dem "prova att gå i våra skor". De kan aldrig förstå men åtminstone kanske få en aning om hur det kan vara att leva med multipel skleros.
Smärtsamma tunga ben
Häng på dig 40-kilos fotledsvikter och 30-kilos benvikter och ta sedan en kilometer lång promenad, städa huset, shoppa och sedan sätt dig ner - hur känns det nu?

Smärtsamma fötter
Lägg lika eller olika mängder av stenar i varje sko, ta sedan en promenad, alternativt lägg i en sula med nålar som sticker i foten.

Förlust av känsel i fötter och/eller ben
Fråga en läkare för en dos av bedövningsmedel i båda benen, och försök sedan ställa dig upp och gå, utan att se ut som du var berusad. Förhoppningsvis kommer du inte att falla ner...

Balans och problem att gå
Drick vodka och därefter snurra på en kontorsstol, gå upp snabbt och se vad som händer.

Yrsel
Gå på ett mjukt gungande båtdäck hela dagen och hela natten och ta flera promenader runt däcket med ögonen stängda.

Trötthet
Stanna vaken i i två dygn - och sedan laga middag, städa, gå ut med hunden och se hur du mår. Det går inte att jämföra MS-trötthet med den trötthet du kan känna efter för lite sömn en natt - det är inte samma sak alls.

Kongnitiv funktion (Brain Fog)
Ta en normal dos sömnmedel, håll dig vaken. Försök fungera och tänka klart.

Droppfot
Använd en simfot och ta ungefär en 1/2 mils promenad med den - nehöver inte säga något eftersom du kommer att förstå...

Så äntligen... Efter att ha utsatt dig för punkterna ovan, lyssna på alla som säger att allt beror på vad du har för inställning och att lite motion får dig att må bättre... Och "det finns ju så bra mediciner nu för tiden!"

2 kommentarer:

  1. Vilken bra beskrivning av hur det kan vara att leva med den sjukdom vi har!

    SvaraRadera
  2. Ja den hittade hon nog på min sida ;) å klockren är den å alla borde läsa den så d får lite mer förståelse om sjukdomen. Kram

    SvaraRadera