onsdag 22 september 2010

Pilsk präst togs på bar gärning

Så löd en av rubrikerna i dagens lokaltidning, men det här inlägget ska inte handla om pilska präster som köper sex av prostituerade. Det är inte ens startpunkten för en lång svadda om hur skenheliga vissa kan vara. Nej, det här inlägget ska kort och gott handla om media och vad de väljer och inte väljer att skriva, vilka ord de använder sig av för att få någon slags genomslagskraft och tro mig, de är väldigt listiga de små jäklarna.

Låt oss säga att det varit en byggarbetare eller en skomakare som ertappats med att köpa sex. Hade hans yrke skrivits ut i rubriken? Kåt konditor togs på bar gärning. Nej, jag skulle inte tro det. Det finns vissa yrken som alltid hamnar på löpsedlar och i rubriker; poliser, läkare, präster och lärare. Ibland kan även bankdirektörer och medlemmar av diverse styrelser figurera, och självklart allas våra politiker.

Artiklarna behöver inte ens ha ett samband med deras yrke, jag säger inte att rubriken Läkare åtalad för mord på tre patienter skulle bytas ut mot något annat, men vad har polisens fasttagande av en berusad kvinna att göra med det faktum att hon arbetar som lärare? ... Nu när ni fått tänka en stund ska jag besvara frågan. Det har absolut ingenting med hennes yrke att göra, det är enbart ett trick för att vi läsare ska höja på ögonbrynen.

Jag antar att alla minns får flera år sedan när Anna Lindh, vår dåvarande utrikesminister mördades. Så snart polisen hade en misstänkt började tidiningarna skriva om "den misstänkte 40-åringen" hit och "den misstänkte 30-åringen" dit, men det var inte förrän Mijailo Mijailovic, en ve och fasa serb, som skriverierna verkligen fick fart. På något sätt blev det hela så mycket värre av att den misstänkte nu var en av dom där.

En man som slår sin fru och sina barn är bara intressant om han är direktör för ett stort företag, inte om han jobbar på en bilverkstad, som om det på något sätt är värre för direktörens familj att pappa kommer hem och slår dem på kvällarna. Tänk hur hemskt det är med tonårstjejer som säljs som sexslavar, blir det verkligen värre för de här tjejerna om köparen råkar vara en lärare (ja, inte ens en av hennes lärare)?

Media verkar tycka det och media gör ingenting som de inte fått indikationer att folket vill ha. Tillgång och efterfrågan, det lär man sig om redan på högstadiet så det är ingen mening med att vi förnekar det. Svenska folket efterfrågar sensationsjournalistik även i våra mer "seriösa" tidningar, och tidiningarna är mer än villiga att tillhandahålla det för en ökad försäljning. Alla får vad de vill ha och är glada, eller?

Ja, förutom kanske serberna eller vilken annan invandrargrupp som helst som plötsligt betraktas med lite mer misstänksamhet så snart en av dom där begår ett brott. Sannerligen inte alla manliga förskollärare som föräldrar och kollegor plötsligt tittar snett på och undrar om han är kapabel till att sexuellt utnyttja ett barn. Inte ens de katolska prästerna som alla blivit kollektivt snuskgubbar, fast i deras fall tror jag ryktet stämmer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar