torsdag 4 november 2010

Stora, små och Belgian Blues

Jag tog en paus med städningen och surfade runt en stund tills jag kom till en sida jag brukar besöka, en jätteduktig dansk konstnär som bland annat skriver en väldigt rolig serie om de skandinaviska länderna och resten av världen. Nyligen lade hon upp en bild på sin sida och anledningen till varför jag skriver det här inlägget är på grund av att vissa av kommentarerna som bilden fick, gjorde att jag började tänka lite.

Bilden föreställde en överviktig kvinna iklädd bikini och tanken var väl att Big is Beautiful. Många höll med om attt kurvor är snyggt, någon sa till och med att tjocka tjejer är snyggare än tjejer med kroppar som streckgubbar - och sedan var bråket i full gång. En väldigt oförskämd tjej sa att det är inget snyggt med att vara fet och lat och trycka i sig skräpmat (vilket jag håller med om) och att den perfekta tjejen är vältränad.

När folk gav henne mothugg så ändrade hon sig istället till att hon alls inte sagt att feta människor äcklar henne, bara att de som är lata gör det, men eftersom alla feta människor är lata så hade hon ju rätt. Tonen i den diskussionen blev bara otrevligare och otrevligare efter det, när dena ena sidan tyckte att är man tjock så är man automatiskt lat och otränad, och den andra sidan att bara smala människor är fula.

Det jag undrar är; varför måste det vara det ena eller det andra? Varför kan inte alla accepteras som de är? Jag menar inte att det är bra eller hälsosamt att vara så extremt överviktig att man inte kan gå eller stå, inte heller att man ska vara utmärglad och anorektiskt, eller att man ska ha svällande muskler som en anabolastinn Belgian Blue. Allt jag menar är att alla människor är vackra om de bara tycker om sig själva.

Problemet är ju att de av oss som är tjocka om baken får höra att vi inte duger något till, att vi är lata, bara äter snabbmat, aldrig tränar och att vi måste ha väldigt dåligt självförtroende. Medan de som tränar hela tiden, bara äter hälsomat och som är besatta av sin vikt är de som är hälsosamma och självsäkra. Det har gått så långt att alla tror på att det är så, även vi tjocka tjejer som ändå är nöjda med hur vi ser ut.

Varje
gång jag har utvecklingssamtal eller liknande med min chef så frågar han mig vad jag gör för att hålla mig frisk, vilket han frågar alla för det är en av punkterna som ska gås igenom under samtalet, men det finns ändå den där bifrågan om min vikt. Samma sak när jag går till läkaren och hon frågar hur mycket jag tränar. Brukar smala människor få samma fråga? Jag kan inte minnas att folk brukade fråga mig det.

I dagens samhälle är folk så besatta av vikt och hur den gör en sjuk, att tanken inte ens finns att man kan vara frisk även fast man är tjock. Jag kan ju bara ta mig själv som exempel, men jag är fullt frisk om man bortser från min MS och att mina leder värker i kallt och fuktigt väder, inget av det vilket beror på övervikt. Hjärta och lungor är frisk, blodtrycket är normalt, jag blir inte andfådd snabbare än en smal mäniska.

Självklart blir jag andfådd och trött snabbare än en person som tränar men det har inte med vikten att göra för jag vet smala, otränade människor som stånkar på värre än jag av att gå i trappor. Ändå är det jag som folk tycker är fet och ohälsosam och tycker det är okej att fråga hur mycket jag tränar och som de tittar snett på när jag äter på McDonald's ungefär två eller tre gånger om året. OM ÅRET!!!

Det finns faktiskt smala människor som aldrig tränar och som äter skräpmat tre gånger i veckan, men ingen tycker de är äckliga och att de inte borde få äta en jävla hamburgare. För det är okej att vara smal, det är bra att vara smal, så länge man är smal så spelar det ingen roll att man inte har någon kondition, att man äter onyttigt nästan varje dag eller kommer dö i förtid. Är man smal så syns det ju inte att man är ohälsosam.

Jag önskar att någon gång i framtiden så kommer folk att inse att man behöver inte vara smal för att må bra, eller för att ha bra kondis, eller för att tycka om sig själv och ha ett bra självförtroende. Jag önskar att de kommer förstå att en person som tränar sex dagar i veckan och väger sin mat är precis lika ohälsosam som en anorektiker som inte äter något alls. Det är inte vad du väger som gör dig snygg eller ful.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar