onsdag 29 februari 2012

De sjuka ska jagas

Enligt förstasidan i dagens lokaltidning har min hemkommun länets högsta sjukfrånvaro bland unga kommunanställda och främst är det unga kvinor med tunga arbeten som ofta är sjuka i kortare perioder. Kommunens personalchef kallar det är en "oroväckande trend" medan vår lokala ordförande i Kommunal tror det beror på "hög arbetsbelastning i kombination med sämre villkor och dåligt ledarskap".

Själv tycker jag det är helt logiskt att dessa kvinnor faktiskt är sjukare oftare än andra kommunanställda, vi som arbetar med barn, sjuka och gamla och dagligen utsätts för än den ena, än den andra smittan. Det gör mig alldeles paff att läsa att representanter från fack och företagshälsa nu ska försöka utreda vad den höga sjukfrånvaron beror på, man antar ju då att dessa kvinnor inte är sjuka på riktigt.

Det står så klart inte rätt ut i artikeln och jag tror knappast att någon av de högre uppsatta skulle säga det högt, men det känns rätt så uppenbart att det är exakt vad de menar när de säger att de ska utreda varför "kvinnor med fysiskt tunga jobb inom vård, kök och lokalvård, utgör majoriteten av dem som är sjukskrivna". Att det faktiskt skulle kunna röra sig om sjukdom(!) verkar ingen tänkt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar