tisdag 20 november 2012

Matsvinnet är tydligen stort

Jag läste någonstans att nästan en fjärdedel av all mat vi köper i affären hamnar i soporna istället för våra magar och att bara i Sverige är matsvinnet på flera miljoner kilo. Är det sant är det så klart en skrämmande hög siffra men det jag undrar är exakt hur de kommit fram till dessa siffrorna? Har de utfört någon slags undersökning bland befolkningen, har de öppnat alla påsar med matavfall och kollat vad som fortfarande går att äta.

Eller har de vägt alla dessa påsar; potatisskal, paprikors innanmäte och bananskal tillsammans med allt annat man inte äter utan slänger istället? Det finns ju trots allt en hel del som man inte kan eller ska äta; skalet på diverse frukter till exempel. Den absolut sista biten ost som i stort sett bara är en bit vax (eller vad de nu använder). Har de där räknenissarna tagit sådana saker i beaktande?

Jag kan inte påstå att jag slänger en fjärdedel av all mat jag köper, inte för att jag någonsin har vägt det hela men så mycket gröna påsar slänger jag inte. Det har väl hänt någon gång att jag fått hälla ut ett par deciliter mjölk som blivit för gammal och potatisskal äter jag bara inte. Men resten då, var exakt kommer mina 27% ifrån? Eller slås mataffärernas massiva svinn ut på samtliga medborgare?

2 kommentarer:

  1. Kul blogg! Men så förbannad är den väl ändå inte? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan ta det som en förbannad (arg) blogg, eller en förbannad (jäkla) blogg. Oftast är det nog bara en jäkla blogg men ibland blir den arg också. Något var jag ju tvungen att kalla den :P

      Radera