tisdag 8 december 2009

Vilken lättnad!

Fler eftergifter om sjukförsäkring

Stockholm. Debatten om att sjuka ska tvingas ut på arbetsmarknaden ledde till ytterligare eftergifter när socialförsäkringsutskottet samlades i dag. Efter 181 dagar ska enligt reglerna en sjuk prövas mot hela arbetsmarknaden. Nu sägs att det inte ska göras om det anses vara "oskäligt".

De nya reglerna beräknas omfatta 1 000-2 000 personer som nu inte behöver prövas mot hela arbetsmarknaden.

Det är inte rimligt att en försäkrad ska lämna sin anställning eller ska behöva ta tjänstledigt för att söka annat arbete om arbetsförmågan kommer att försämras eller om den försäkrade på sikt bedöms få svårt att klara annat arbete, anser utskottet.

Undantagen gäller bland annat medicinsk behandling som förebygger allvarlig sjukdom, exempelvis den som haft en tumörsjukdom och som får behandling som motverkar återfall, stroke, omfattande brännskador, förlust av kroppsdel och multipel skleros.

Någon gräns för hur länge en försäkrad kan uppbära sjukpenning på grund av synnerliga skäl finns inte.

Utskottet talar nu också om en allvarlig sjukdom i stället för en mycket allvarlig sjukdom.

Den rödgröna oppositionen stödjer de borgerliga partiernas förslag, men är trots det kritisk.

– Det är en marginell förändring, det duger inte. Det ökar rättsosäkerheten, säger Veronica Palm (S), vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Förändringarna som utskottet gör ska enligt uppgift från den borgerliga majoriteten omfatta uppemot ett par tusen personer, som kan få undantag från reglerna, utöver vad som sades i det förslag som lades fram så sent som förra fredagen.

De rödgröna partierna S, V och MP försökte få gehör för ett tilläggsförslag som skulle innebära att de regler som leder till att människor förlorar sjukpenningen tas bort, kombinerat med en beräkning av hur mycket det skulle kosta statskassan.

– Det förslag som regeringen lagt fram gör att det fortfarande blir otydligt om vad som omfattas, säger Gunvor G Ericson (MP).

Den nya sjukförsäkringen trädde i kraft den 1 juli 2008. Bakgrunden var den mycket höga svenska sjukfrånvaron. För en tid sedan slog ett antal cancerläkare larm om att deras svårt sjuka patienter drabbades av de nya reglerna.

För att få en snabb ändring gick uppdraget att ändra lagen till socialförsäkringsutskottet. De nya undantagen gäller dels personer som efter 180 dagar ska prövas mot hela arbetsmarknaden, dels för personer vars förlängda sjukpenning gått ut efter 914 dagars sjukdom. De nya reglerna ska fortfarande gälla från den 1 januari.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar