onsdag 16 maj 2012

Föräldrasamverkan

Idag på morgonen kändes det rätt så tungt att gå till jobbet men väl där så blev det bättre även om det så klart rådde andra omständigheter än det gjorde under gårdagens absoluta kaos. För barnen är alltid lugnare på förmiddagen och dessutom var de flesta av våra "värstingar" lediga idag och kunde inte trigga igång resten av barngruppen. Just nu är det måndag morgon jag är mest orolig för.

Bristen på leksaker blev inte alltför märkbar, vi har fortfarande våra spel och pussel framme och i vår köksvrå kan man fortfarande leka med dockor, utklädningskläder och att laga mat. Några barn ville leka med bilar och även ta fram bollar men just nu är allt sådant borttaget tillsammans med allt lego och byggklossar, på dörren till målarrummet ligger haspen på och förrådsdörren är låst.

Före frukost pratade jag med en handfull föräldrar för att berätta vad som pågått och hur vi valt att hantera det för tillfället, samt bad dem prata med sina barn hemma. Både dessa föräldrar och dem jag pratade med igår eftermiddag har varit mycket positiva och hållit med om att det sätt som barnen beter sig på inte är okej och att vi måste visa att deras handlingar får konsekvenser.

Det är ju klart att man oroar sig för hur föräldrarna ska reagera när man berättar att deras barn är inblandade i sådana här saker, att de slåss på blodigt allvar, att de sårar sina kamrater med hårda ord och att de många gånger beter sig totalt respektlöst gentemot oss vuxna. Samtidigt ville vi inte sticka under stolen med hur vår vardag faktiskt ser ut eller få det att verka som om just deras barn är oskyldiga.

Som jag skrev ovan så har vi ju några "värstingar", de där som aldrig lyssnar, som tror att allting är ett skämt, som hellre sparkar en kompis än pratar när någott går fel. Där vi tidigare haft ett par stycken som gjort på detta sätt är det numera mer än halva barngruppen. Trots det kändes idag faktiskt rätt så bra, jag pratade med barnen på samlingen om varför vi tagit bort leksakerna och alla var med på noterna.

Just nu är det fortfarande nytt och de har väl inte kommit på ännu att det är en rätt så tråkig miljö att vistas i. Å andra sidan kan detta nog vara en rätt så nyttig erfarenhet, att bara ha spel och pussel framme, saker man måste sitta med en stund istället för att springa omkring och kasta saker på varandra (detta är ingen överdrift, snarare en underdrift som heter duga) och aldrig komma till ro med något.

Nu hoppas jag bara att föräldrarna verkligen tar tag i detta hemma också, att vi visar upp en enad front tillsammans med föräldrarna så att barnen inser att man inte kan bete sig hur som helst på förskolan och sedan komma hem och vara en liten ängel som föräldrarna tror aldrig gör något fel. Det finns ju så klart de som bara är som barn är mest, men just nu får alla ta konsekvenserna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar