fredag 27 januari 2012

Det är visst okej att kränka vissa

Det stormar om än den ena, än den andra manliga rapparen för att han kallar kvinnor för bitches och horor i sina låtar. Nu senast handlade det om Jay-Z sedan hans dotter med Beyonce fött, ett rykte startade att han nu insett hur fel han haft i alla år som skrivit så nedlåtande sångtexter om kvinnor och det skulle han genast sluta med för han ville inte att hans dotter skulle växa upp i en sådan värld. Senare visade det sig att det ryktet inte var sant.

Samtidigt som männen sågas för sina val av texter hyllas kvinnor som talar illa om män i sina sånger, som kallar dem förlorare och talar om för världen att en man är varken att lita på eller särskilt mycket värd. Så medan Jay-Z låter sin dotter veta att kvinnor är slampor, får den lilla flickan av sin mamma veta att män tar kvinnor för givet, de är själviska och otrogna varje chans de får (If I Were A Boy) och duger bara som pengakor (Bills, Bills, Bills).

Är det alltså den här synen på män vi vill förmedla till våra döttrar och söner? Varför är det mer rätt att tala illa om män än det är att tala illa om kvinnor i dessa låttexter, ja, inte bara mer rätt utan faktiskt accepterat och förväntat och ingen säger ett ljud om det. När Jay-Z och Beyonces dotter föddes hörde jag i alla fall inga rykten om att hennes mamma skulle sluta skriva låtar som förnedrade män.

Men jag antar att det är så det fungerar i dagens samhälle, hur mycket vissa än vill påstå att vi har långt kvar att gå innan kvinnor erhåller samma status som männen i samhället. Hur ska vi kunna vara jämbördiga varandra om kvinnor åtnjuter vissa privilegier som männen inte har? Det är precis lika fel som att män har vissa fördelar som vi inte har. Faktum är att jag är så trött på hela den så kallade jämställdhetsdebatten att jag kan spy.

Någon jämställdhet handlar det inte om för då hade försöken varit fler att sudda ut skillnaderna istället för att se vem som kan bete sig sämst. Bara för att vissa kvinnor känner att vi varit underställda männen alltför länge och att det nu måste bli ändring på det, så ger det dem faktiskt inte rätten att bete sig lika svinigt själva. Alla manshatande kvinnor där ute borde fundera på varför de tillåts hata män men tvärtom blir det rabalder.

Tillbaka i tiden har det varit sämre, till och med fel, att vara kvinna. Ingen förnekar att kvinnor varit underställda männen på flera platser i världen under väldigt lång tid och på vissa platser fortfarande är det. Men att vi kvinnor nu skulle ge igen med samma mynt är fel. Fel, fel, fel! Hur ska vi någonsin kunna gå framåt och hur ska vi kunna bli jämbördiga och lika mycket värda när allt vi gör är att attackera varandra?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar