torsdag 29 oktober 2009

Försöker reda ut begreppen

För en tid sedan fick jag ett samtal från min nya handläggare på Försäkringskassan eftersom det i december har gått ett år sedan jag blev sjukskriven. Hon ville fråga lite om hur jag ser på framtiden, vad jag tror är prognosen samt diskutera mina alternativ. Hon nämnde då tre saker som kan ske om jag fortsätter vara sjukskriven; att jag får förlängd sjukpenning, fortsatt sjukpenning eller sjukersättning när mitt år är slut.

I dessa oroliga tider med utförsäkringar som hägrar vid horisonten känns det ändå som en tröst att ens handläggare ens gång nämner sjukersättning som ett alternativ. Inte för att jag själv ser detta som ett alternativ, det känns som ett stort steg att ta, från att enbart vara sjukskriven till att bli vad som förr kallades förtidspensionär. Fast som min handläggare påpekade, sjukersättning behöver ju inte vara permanent.

Men så för att reda ut begreppen lite, mest för min egen skull men kanske även för andra som undrar över det här med vad de olika sakerna betyder. Försäkringskassan har i ett pressmeddelande skrivit följande;


Fakta: Sjukpenning efter ett års sjukskrivning

Efter ett års sjukskrivning ska man antingen ansöka om så kallad "förlängd sjukpenning" eller "fortsatt sjukpenning".


Förlängd sjukpenning
- om man efter ett års sjukskrivning fortfarande inte kan arbeta på grund av sjukdom kan man ansöka om förlängd sjukpenning.
Förlängd sjukpenning är 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Den kan man få i högst 550 dagar.

Fortsatt sjukpenning
- förutsätter synnerliga skäl. Detta innebär att bestämmelsen ska tillämpas restriktivt. Enligt propositionen krävs det att arbetsförmågan är nedsatt på grund av en mycket allvarlig sjukdom. Det kan till exempel vara frågan om vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar som ALS eller att den försäkrade väntar på transplantation av ett vitalt organ. Den fortsatta sjukpenningen lämnas med 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten och är inte tidsbegränsad.

Jag har hört att vissa handläggare hårddrar dessa regler och alltså enbart räknar ALS till de neurologiska sjukdomarna, eftersom det är vad som står i regelverket. De struntar alltså i att det kan finnas andra allvarliga neurologiska sjukdomar, däribland MS, eftersom dessa inte står nedpräntade. Dock kan jag ju säga att jag finner en viss tröst i att min handläggare nämnde fortsatt sjukpenning och antagligen räknar MS också.

Enligt Försäkringskassan så innebär sjukersättning; "
en ersättning för dig som troligen aldrig kommer att kunna arbeta heltid på grund av en sjukdom, skada eller funktionsnedsättning." Dock måste man vara minst 30 år gammal för att få detta och riktigt så gammal är jag ju inte ännu på ett tag. Däremot så tänker jag tala med min handläggare om att ansöka om fortsatt sjukpenning, vilket känns som det enda vettiga.

Kanske i framtiden kommer jag kunna gå upp i heltid men i dagsläget är det inte aktuellt. Detta är även vad jag kommer säga till min chef imorgon då vi träffas för att ha ett möte och prata om framtiden. Ni kan inte ana hur skönt det känns att äntligen veta att han nu accepterar min sjukdom och min sjukskrivning, trots att vägen dit inte had varit helt rak och kanske kommer det fler krökar på vägen längre fram.

Just nu är det dock lugnt och jag känner mig lättad och ser ljust på framtiden. Nu har jag bara vissa andra saker att ta itu med som har med arbetslivet att göra, men jag drar mig lite för det. Jag vill inte gå in på några detaljer, i alla fall inte just nu, och jag kanske bara är paranoid. Jag antar att jag får avvakta och se vad som händer men är det som jag tror så kan det vara dags för ett samtal med vissa personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar