söndag 25 december 2011

Julen i det lilla gula huset

Det blev jul i år också; lite var bra, lite var dåligt och det mesta var underbart. Efter en julfika hemma hos mamma packade vi (mamma, brorsan och jag) in oss i bilen tillsammans med alla julklapparna och for iväg till det gula huset på landet. Där var syrran och svågern i full fart med att laga mat och snart satt vi bänkade vid det vackert dukade bordet för att mumsa i oss allt det goda som julen har att bjuda på. Vi hann precis äta färdigt innan det var dags för nästa jultradition; Kalle Anka och gottebordet.

När alla var lagom fullproppade med godis och Benjamin Syrsa hade sjungit den sista sången satte vi oss till bords igen för att äta en jättegod efterrätt som jag nu glömt namnet på men som bestod av päronhalvor och en grädd- och chokladröra. En stund senare åkte syrran, svågern och jag iväg till kyrkan för att lyssna på svågerns syster som varje jul sjunger julsånger och psalmer och det var precis lika vackert och bra som det varit alla år jag varit med - och snacka om enorma röstresurser.

När vi återvände till det lilla gula huset på landet fick syrran ett tillfälligt hjärnsläpp, glömde att hon lånat brorsans bil och gjorde någon slags konstig tvärbromsning utanför huset med påföljande kommentar; "Oj, jag glömde att jag körde automat." Eftersom ingen drabbats av whiplash-skador som trippade vi in i huset för att dela ut julklapparna. Syrran var tomte, det lästes julrim och gissades för fullt, omslagspapper hamnade högt och lågt och de öppnade julklapparna samlades på hög.

Eftersom det var julafton och man ska äta hela tiden som min syster säger, så fikade vi efter julklappsutdelningen och sedan tillbringade vi resten av kvällen i trevlig samvaro. Det otrevliga startade när det var dags att åka hem och det visade sig att brorsans bil gått sönder och något låg och skrapade mot bakdäcket och lät alls inte bra. Vi fick låna syrrans bil för att ta oss tillbaka hem till mamma och sedan sov jag över där i samma säng som en sussande mamma och två sjövilda halvvuxna katter.

Efter frukost på risgrynsgröt och skinkmackor och några timmars återhämtning blev jag hemkörd och släpade mig uppför trapporna till min egen lägenhet och till mina egna katters stora glädje efetrsom de varit ensamma hemma i lite över ett dygn. Nu har jag hunnit med både träning, diskning och middag och tänker göra så lite som möjligt resten av kvällen. Nästa sak att se fram emot är mellandags-rean då jag ska köpa en ny diskmaskin och sedan nyårsfirandet som även det ska ske i det lilla gula huset.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar