lördag 17 september 2011

Multipel skleros; Del 6 – Spasticitet

Spasticitet är enkelt förklarat kramp och innebär att musklerna blir stela och spända vilket gör det svårare att röra sig. Därför är det extra viktigt att man inte sitter eller sover så att musklerna stelnar på ett sätt som kan orsaka smärta när man reser sig upp. Det är ett mycket vanligt symptom vid MS och ett av de som kan leda till den största fysiska funktionsnedsättningen.

De flesta som upplever detta symptom känner av det i benen även om andra muskler kan drabbas också. Jag själv känner oftast av det i benmusklerna då jag många gånger kan vakna på morgonen och antingen ha kramp i vadmusklerna eller vara extremt stel i lårmusklerna så som man kan vara när man tränat och sedan inte stretchat ordentligt efteråt.

Förutom kramp och stelhet kan man även drabbas av spasmer och ofrivilliga ryckningar, antingen mycket kraftiga sådana eller också de slags ryckningar som kan uppstå när en muskel ligger i kläm. Dessa slags ryckningar har jag mestadels i underarmarna precis nedanför armvecket och på utsidan av låren. Jag har dock turen och ryckningarna gör sällan ont.

Spasticitet är ett av de MS-symptom som sjukvården har störst möjlighet att underlätta för patienten, både genom sjukgymnastik och medicinering. Det finns ett antal mediciner som både verkar antispastiskt och smärtstillande, i första hand kan man få dessa i tablettform men vid svår spasticitet kan man få injektioner i musklerna och även kateter inopererad som pumpar in medicinen.

Något som tydligen ska fungera mot spasticitet är nedkylning, bland annat kan man få låna kylväst av sin MS-sköterska eller använda kalla handdukar eller en kall dusch för att kyla ner sig. För min del fungerar kyla enbart tillfälligt och inte särskilt länge och istället försöker jag röra på mig så ofta som möjligt för att inte stelna till alltför mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar