söndag 3 april 2011

Nystagmus

Under alla mina år med MS och alla symptom, så har väldigt få satt sig på synnerven. Jag har från och till haft dimsyn under de senaste femton åren men det har aldrig varat i mer än några timmar. I min läkarjournal står det att jag har nystagmus på vänster öga, något jag inte hade en aning om vad det betydde förrän jag läst journalen och sökt information om fenomenet på egen hand. Läkaren sa aldrig något om det.

För de som liksom jag inte vet vad nystagmus är, så betyder det mer eller mindre att jag har ögondarrningar, eller ögon-pingpong som jag själv kallar det eftersom det är vad det ser ut och känns som. Vad jag vet så har det alltid bara visat sig när läkaren (eller någon annan) bett mig leka Följa John med deras finger, högerögat hänger med, vänsterögat släpar efter innan det "studsar" ikapp i rörelsen.

De senaste dagarna har jag haft märkbara ögonrörelser, såpass att även jag själv kunnat känna hur ögat rört sig konstigt. Det är dock inte vänster utan höger öga som jag haft problem med, så till den grad att jag får huvudvärk, blir yr och drabbas av akut illamående. Det är lite som att sitta på en karusell, kroppen är stilla men ögat rör sig i sidled och studsar sedan tillbaka, gång på gång vilket är hemskt obehagligt.

Enligt en sida jag hittade på nätet (skriven på engelska så jag översätter) så är nystagmus okontrollerade ögonrörelser som resulterar i hoppande syn, ofta med yrsel som påföljd. Har man MS beror tillståndet på att det blivit ärrbildning på "
medial longitudinal fasciculus
" på var sida om hjärnstammen. Jag vet inte vad det heter på svenska men det är i alla fall denna del som talar om för ögat åt vilket håll det ska röra sig.

Vad jag nu skulle vilja veta är vad min senaste magnetröntgen visade, om jag har några nya plack eller kanske till och med aktiva inflamationer. Jag väntar även fortfarande på att den där remissen till ögonläkaren ska dyka upp eftersom min läkare ansåg att jag behövde ett besök dit. Jag fick ett brev hem för några månader där det stod att jag var med på väntlistan men jag börjar undra om det blivit något fel.

En video på hur det kan se ut...


1 kommentar:

  1. Hej Anne!
    Hade också nystagmus under en månad när jag fick min diagnos. Jobbigt! men det försvann helt igen, hoppas du också blir av med skiten fort. Inget kul det där! Kämpa på!

    SvaraRadera